|
| Autor |
Wiadomość |
Administrator Site Admin
|
Wysłany: 28.07.2007 21:31 Temat postu: Flat Coated Retriever |
|
Flat Coated Retriever
Wygląd ogólny
Bystry, aktywny pies średniej wielkości o inteligentnym wyrazie, przejawiający siłę, mocny ale nie ociężały, sprawny ale nie lekki.
Zachowanie / charakter
Pies obdarzony wybitnym, wrodzonym instynktem łowieckim; wesołość i przyjazne usposobienie okazuje entuzjastycznym machaniem ogona. Pewny siebie, łagodny.
Głowa
Długa i ładnie rzeźbiona.
Mózgoczaszka
- Czaszka: Płaska i umiarkowanie szeroka. Grzbiet nosa ani opadający, ani poddarty.
- Stop: Nieznaczny, w żadnym wypadku zaznaczony.
Nos
Dobrej wielkości z rozwartymi nozdrzami.
Szczęki / uzębienie
Szczęki długie i mocne, zdolne do noszenia zająca czy bażanta, z idealnym, regularnym i dokładnym zgryzem nożycowym tzn. siekacze górne przykrywają siekacze dolne, stykają się ściśle oraz są osadzone prostopadle do szczęk. Zęby zdrowe i mocne.
Oczy
Oczy średniej wielkości, ciemnobrązowe lub orzechowe, o bardzo inteligentnym wyrazie (okrągłe wyłupiaste oczy wysoce niepożadane). Nie powinny być skośnie osadzone.
Uszy
Małe, dobrze osadzone, przylegające do głowy.
Szyja
Głowa dobrze osadzona na szyi; szyja proporcjonalnie długa, bez podgardla, symetrycznie osadzona i ukośnie wychodząca spomiędzy łopatek, przechodzi łagodnie w linię grzbietu, zapewnia swobodne wyszukiwanie tropu.
Tułów
- Lędźwie: Krótkie i mocne. Słabo związane lędźwie wysoce niepożądane.
- Klatka piersiowa: Głęboka i dość szeroka, z dobrze zaznaczonym przedpiersiem. Przednie żebra dość płaskie. Dobre, daleko zachodzące ożebrowanie, żebra najsilniej wysklepione w części środkowej, stopniowo spłaszczają się – im bliżej kończyn
Ogon
Krótki, prosty i dobrze osadzony, noszony wesoło, lecz nigdy znacznie powyżej linii grzbietu.
Kończyny przednie
Proste, o mocnym kośćcu. Łokcie poruszają się czysto i równo wzdłuż klatki piersiowej.
Kończyny tylne
Muskularne. Widziane z każdej strony powinny być pionowe. Stawy kolanowe umiarkowanie kątowane. Stawy skokowe umiarkowanie kątowane, nisko osadzone. Krowia postawa tylnych kończyn wysoce niepożądana.
Łapy
Okrągłe i silne, palce zwarte i dobrze wysklepione. Poduszki mocne i grube.
Chód
Swobodny i płynny. Kończyny oglądane zarówno od przodu jak i od tyłu -proste, równolegle prowadzone w ruchu.
Włos
Gęsty, o strukturze od delikatnej do średniej, dobrej jakości, tak prosty jak to jest możliwe. Łapy i ogon dobrze owłosione. Pełna szata w wieku dorosłym jest dopełnieniem elegancji psa.
Umaszczenie
Wyłącznie czarne lub czekoladowe.
Wielkość
Preferowana wysokość:
- Psy: 59 - 61,5 cm (23 - 24 cale),
- Suki: 56,5 - 59 cm (22 - 23 cale).
Preferowana waga u psów w sportowej kondycji:
- Psy: 27 – 36 kg (60 – 80 funtów)
- Suki: 25 – 32 kg (55 – 70 funtów)
Wady
Wszelkie odstępstwa od powyższego wzorca powinny być traktowane jako wady obniżające ocenę w zależności od stopnia ich nasilenia i wpływu na zdrowie i samopoczucie. Każdy pies wykazujący wyraźne odchylenia od normy, zarówno psychiczne jak i fizyczne, powinien być zdyskwalifikowany.
Uwaga
Samce muszą mieć dwa, prawidłowo wykształcone jądra, całkowicie umieszczone w worku mosznowym.
Ostatnio zmieniony przez Administrator dnia 01.01.2009 17:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Anka.pl
|
Wysłany: 28.12.2008 15:56 Temat postu: Retriever długowłosy |
|
Szczeniak
Dorosły pies (czekoladowy)
Wyglądają jak czarne goldeny...Te czekoladowe to rzadkość? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lunata
|
Wysłany: 30.12.2008 20:56 Temat postu: |
|
Wyglądają jak goldenki tylko są wyższe i mają "płaski" pyszczek...
Flaty to śliczne psiaki  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anka.pl
|
Wysłany: 30.12.2008 21:13 Temat postu: |
|
| Lunata napisał: | Wyglądają jak goldenki tylko są wyższe i mają "płaski" pyszczek...
Flaty to śliczne psiaki  |
Też zauważyłam że flatki i goldy różnią się mordką  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mrau
|
Wysłany: 13.09.2009 16:50 Temat postu: |
|
Flaty występują w 3 kolorach: czarnym, wątrobianym( nie czekoladowym!) i złotym( żółtym) z tym, że ten ostatni jest wadą i taki pies nie może być przeznaczony do dalszej hodowli.
Co do pytania czy wątrobiane to rzadkość - może nie rzadkość ale jednak jest ich o wiele mniej... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Paula3
|
Wysłany: 21.09.2009 07:09 Temat postu: |
|
O złotych flatach nie słyszałam... One powinny być czarne lub wątrobiane(brązowe). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kalinkaz
|
Wysłany: 21.11.2009 14:50 Temat postu: |
|
do jakiego wieku rosna flaty?
i kiedy im wydłuza się sierść? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PańciaChivasa
|
Wysłany: 09.05.2010 12:42 Temat postu: |
|
63 cm?Mój chi ma 70, chyba za dobrze go karmiłam:) Muszę się w zgodzić z opisem tej rasy. To są fantastyczne psiaki, mądre, szybko się uczą a określenie "clown" mógł wymyślić tylko właściciel flata. Chivas zawsze potrafi mnie zaskoczyć swoją pomysłowością np. przynosząc mi pod nogi, znaleziony gdzieś, 2 razy większy od siebie pień i czekając aż zacznę mu rzucać
Moim jednak zdaniem te psy nie nadają się do bloku, potrzebują bardzo dużo ruchu i nawet bardzo długie codzienne spacery nie wystarczą na spożytkowanie jego energii. Mój Chivas biega po dużym ogrodzie, codziennie funduje mu przynajmniej jeden 2-godzinny spacer, bez smyczy, po łąkach i to w towarzystwie dwóch innych psów (co zmusza go do większej aktywności)+ pływanie a i tak mam wrażenie że mu mało (jeżeli jest niewybiegany nie daje nam żyć). Zatem jeżeli ktoś rozważa zakup takiego psa a nie ma wystarczających warunków niech się jeszcze raz zastanowi bo może na siebie ściągnąć kłopoty:)
Mój Chi osiągnął swój wzrost zanim skończył rok, teraz ma rok i i 4 m-ce a sierść dopiero zaczyna mu się wydłużać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|